”Våra kandidater får med sig både teoretisk och praktisk kunskap för att jobba inom hotell- och restaurang – eller i vård och omsorg”
Nyheter
Lisa Gustafsson, utbildningsansvarig på UPSC, från samarbetspartnern Irisgruppen, håller i ett antal skräddarsydda intensivkurser – bland annat för att ge kandidater branschspecifika kunskaper inom bland annat hospitality – det vill säga hotell- och restaurangbranschen – liksom vård och omsorg. Syftet är att ge en förståelse för hur allt går till i Sverige – och att ge personer med bakgrund i andra branscher en grundläggande kompetens.
När det kommer till att lära ut branschspecifik kunskap, hur identifierar ni vad kandidaterna behöver få utbildning inom?
– Inom vård är utbildningen en digital kurs som är gjord av sjuksköterskor och vårdlärare. I våra hospitalitykurser – för personal inom hotell och restaurang – har vi lärare gedigen erfarenhet av att själva ha jobbat länge i branschen.
– Men sen stämmer vi självklart av med arbetsgivarna som anställer så att det vi säger och lär ut det som är relevant.
På vilket sätt är dessa branschspecifika utbildningar en fördel för de svenska arbetsgivare som väljer att rekrytera via UPSC?
– Våra deltagare har förkunskap om allt möjligt inom sin bransch. Dels har de ofta en gedigen utbildning med sig från Ukraina, dels får de mer information om hur det fungerar här i Sverige.
– Introduktionskursen för vårdpersonal är på ukrainska, för att säkra att de har koll på lagar och regler som gäller i den svenska vården.
Läs mer: ”Vi rustar ukrainare för det svenska arbetslivet” >>
Är det stora skillnader i arbetsvardagen i dessa branscher mellan Sverige och Ukraina?
– Vissa branscher är i Ukraina starkt förknippade med ungdomar, exempelvis är det väldigt ovanligt att personer som pluggat färdigt jobbar som servitris.
– Sen har jag förstått att det inte är lika vanligt med visstidsanställningar, alltså att man jobbar ”på timme” i Ukraina.
– En av de rent praktiska skillnaderna i restaurangbranschen att man som servitris ofta serverar på bricka och inte bär tallrikar.
Många har jobbat som något helt annat, till exempel inom logistik, till lärare eller ekonomer. Då tittar vi på hur de kan använda sina erfarenheter i sin nya bransch.
Vad får kandidaterna öva på – rent praktiskt?
– Vårdutbildningen är helt digital. Här får man testa att sätta upp ett digitalt möte mellan en äldre och dennes anhörige. Här får man också titta på många filmer om hur man bäddar sängar, matar och städar.
– I hospitality-utbildningarna får deltagarna lära sig att bära tallrikar och att duka av. Ofta utbrister många att ”det där kommer de aldrig klara!”, men alla har hittills klarat att bära tre tallrikar – så det går!
Och vad kan det språkligt handla om för ord och uttryck?
– Inom vården är det fokus på att förstå hur allt går till i Sverige. Filmerna är på svenska med ukrainsk undertext och här handlar det om hur man bemöter och pratar till en boende.
Hur är förkunskapen bland dem som deltar i kurserna – har de alltid en bakgrund i aktuell bransch?
– Vissa har väldigt mycket erfarenhet. De har jobbat som bartenders, kockar eller ännu vanligare, drivit en egen restaurang. Men många är utbildade och har jobbat som något helt annat till exempel inom logistik, till lärare eller ekonomer. Då tittar vi på hur de kan använda sina erfarenheter i sin nya bransch.
Läs mer: ”Vi rustar ukrainare för det svenska arbetslivet” >>
Läs mer: Dagens Nyheter om UPSC: ”Snabbkurs i service ger ukrainska flyktingar jobb” >>