Novares Fredrik Hillelson på DI Debatt: Sverige måste förstärka implementeringen av massflyktsdirektivet snabbt
Press
”Ukraina är beroende av vårt stöd. Och de ukrainare som tagit sig till Sverige behöver långvarigt skydd och hjälp att kunna hjälpa sig själva. Därför måste Sverige anpassa och förstärka implementeringen av massflyktsdirektivet snabbt och kraftfullt.”
Det skriver Fredrik Hillelson, vd och grundare av rekryteringsbyrån Novare på DI Debatt, tillsammans med Annika Sunden och Malin Crona på Beredskapslyftets projekt Ukrainian Professional Support Center, Mark Jensen, VD Ambea och Oscar Stege Unger, Senior rådgivare Wallenbergstiftelserna och medgrundare Beredskapslyftet.
”Det är viktigt att agera nu, för att den kompetens som finns i gruppen ska kunna tas till vara av Sverige” slår debattartikelförfattarna fast och lägger fram fyra punkter som är avgörande för att de ukrainska flyktingarna snabbt ska kunna skaffa sig arbete och egen försörjning:
• Ge ukrainare rätt till arbetsmarknadsutbildning. Samhällsnyttan skulle vara stor. Många har goda möjligheter att lära sig ett nytt yrke eller komplettera tidigare utbildning, så insatsen skulle göra stor nytta för bristyrken inom t ex vård och omsorg, pedagogik, industri, ekonomi och service.
• Ställ krav på Arbetsförmedlingen att effektivisera sina processer snabbt vad gäller ukrainska flyktingar. Ofta dröjer det lång tid för en person att få subventionerad anställning medan det på andra håll i landet går smidigare. Ukrainian Professional Support Center har kandidater som arbetsgivare vill anställa och som skulle ha kunnat vara i jobb sedan månader tillbaka, men som fortfarande väntar på beslut om subventionerad anställning.
• Höj anslaget till SFI ytterligare. I dagsläget täcker det bara cirka 2000 personer av 24 000 i arbetsför ålder. Dessutom bör fokus vara SFI med yrkesinriktning, SFX, som visat sig mycket effektivt för nyanlända.
• Höj dygnsersättningen till ukrainare till det nordiska genomsnittet och ge ukrainare rätt till bostadsbidrag. Många av jobben som ukrainarna tar är ingångsjobb med låga löner och särskilt i storstäderna behövs ytterligare stöd om man ska ha möjlighet att hyra en egen bostad.
Läs hela debattartikeln på Dagens Industri här >>
(Maj 2023)