Alinas historia: Framgångsrik erfarenhet som bartender på Gröna Lund och försäljningsassistent på Zara
Nyheter • Success stories
I den här Alina delar deltagaren med sig av sina erfarenheter av att flytta till Sverige och anpassa sig till en ny miljö. Hon berättar om svårigheter och utmaningar hon stött på, liksom om karriärframgångar efter flytten. De första jobben på Gröna Lund, Generator och Zara efter flytten till Sverige hittade vår hjälte tack vare stödet från Professional Support Center (Ukrainian Professional Support Center +).
Hennes historia är ett exempel på uthållighet, öppenhet för förändringar och förmågan att utnyttja de möjligheter som erbjuds.
1. Berätta om ditt liv före den fullskaliga invasionen. Vem arbetade du som och var bodde du?
Jag kommer från Tjernihivregionen, staden Bobrovytsia. Vid tiden för den fullskaliga invasionen var jag 22 år gammal, men jag hade redan hunnit pröva mig själv i olika arbetsområden 🙂 Jag arbetade en tid på ett säkerhetsföretag i Ukraina, var också uppfostrare och ledare på ett barnläger ”Fakel” i Berdjansk, vilket passade min pedagogiska utbildning. Jag höll ibland lektioner i engelska och polska.
Jag var medveten om att jag troligen inte skulle få ett jobb inom mitt yrkesområde utan språkkunskaper, så jag ville börja med något för att få erfarenhet och nya bekantskaper. Jag letade på olika plattformar och fann Professional Support Center. Då var det just en säsongsanställning som bartender på Gröna Lund som var öppen.
2. Vad var dina första intryck av att flytta till Sverige? Vilka svårigheter stötte du på?
Mina första intryck av Sverige var mycket positiva, även om jag förstod att det skulle bli mycket arbete med mig själv och nya utmaningar. Svårigheter kunde anses vara vilken aktivitet som helst här, eftersom jag befann mig i ett nytt land, i ett annat samhälle, och frågor som att hitta arbete, bostad, lära mig språket, utvidga mitt kontaktnät och kommunicera med lokalbefolkningen var en mycket svårare utmaning än i Ukraina.
3. Vilket jobb letade du efter när du först kom till Sverige? Hur lyckades du få ditt första jobb som bartender på Gröna Lund i maj 2022?
Jag var öppen för alla typer av jobb 🙂 Jag var beredd på att jag troligen inte skulle få ett jobb inom mitt yrkesområde utan språkkunskaper, så jag ville börja med något för att få erfarenhet och nya bekantskaper. Jag letade på olika plattformar och fann Professional Support Center. Då var det just en säsongsanställning som bartender på Gröna Lund som var öppen. De viktigaste kraven var engelska kunskaper och vilja att arbeta och lära sig, eftersom erfarenhet inte var ett krav. Jag skickade in min ansökan, blev kallad till intervju och fick jobbet.
4. Hur har dina karriärsteg utvecklats efter detta? Berätta om din erfarenhet av att arbeta på Generator i februari 2023 och som försäljningsassistent på Zara sommaren 2024.
Ja, 3 av 4 av mina jobb i Sverige fick jag tack vare er organisation 🙂 Efter att ha avslutat mitt kontrakt med Gröna Lund började jag leta efter nya äventyr och såg en annons om en bartenderanställning på café-baren vid vandrarhemmet Generator. Jag gick också på intervju och började arbeta där, och samma process hade jag när jag blev anställd på Zara som försäljningsassistent. Dessa yrken hjälpte mig att ytterligare utveckla mina kommunikationsfärdigheter och min förmåga att arbeta i snabb takt och ibland under stress.
4. Hur lyckades du anpassa dig till de nya arbetsmiljöerna och vad anser du är mest värdefullt i din erfarenhet i Sverige?
Att anpassa sig till den nya arbetsmiljön i Sverige har visat sig vara både en utmaning och en möjlighet för utveckling. I början var det viktigt att förstå kulturen i arbetsrelationerna, som här kännetecknas av stort fokus på balansen mellan arbete och privatliv, jämlikhet och öppenhet. Svenska arbetsgrupper lägger vanligtvis stor vikt vid teamwork och dialog, vilket skapar en mycket gynnsam atmosfär för professionell utveckling. En av de mest värdefulla färdigheterna jag fick under min anpassning var att arbeta i en dynamisk miljö, där det är viktigt att ta hänsyn till andras åsikter samt att fatta självständiga beslut. Det var också av stor betydelse att lära sig språket och förstå lokala normer, vilket hjälpte mig att bättre integreras i gruppen och förstå den lokala arbetskulturen.
5. Vilka färdigheter eller kunskaper var mest användbara för dig i din jobbsökning i Sverige? Har du fått stöd eller hjälp från några organisationer?
Jag anser att det första tiden i Sverige var det mycket hjälpsamt att jag kunde kommunicera på engelska, vilket hjälpte mig att snabbt få mitt första jobb och generellt lösa olika vardagsproblem utan hjälp av översättare. Men jag behövde verkligen fortsätta träffa nya, lokala människor som kunde dela med sig av sina råd, kunskaper och erfarenheter. På Nya Kompisbyrån startade ett projekt, Care for Ukraine – ett mentorskapsprogram för ukrainska kvinnor som vill få professionellt stöd från en kvinnlig mentor som vet hur allt fungerar i Sverige. Jag beslutade att det skulle vara användbart för mig och anmälde mig till deltagande. Så småningom fick jag ett erbjudande om anställning på Nya Kompisbyrån, eftersom de behövde en projektassistent, och senare även en projektledare i Stockholm.
Så ja, 3 av 4 av mina jobb i Sverige fick jag tack vare er organisation 🙂 Efter att ha avslutat mitt kontrakt med Gröna Lund började jag leta efter nya äventyr och såg en annons om en bartenderanställning på café-baren vid vandrarhemmet Generator. Jag gick också på intervju och började arbeta där, och samma process hade jag när jag blev anställd på Zara som försäljningsassistent.
6. Vad skulle du rekommendera till dem som söker jobb i Sverige? Hur kan man öka sina chanser till framgång i jobbsökande, särskilt för utlänningar?
Till dem som söker jobb i Sverige skulle jag rekommendera att först och främst lära sig svenska, eftersom det ökar chanserna till framgång avsevärt. Även om många företag använder engelska, hjälper kunskapen i svenska att bättre integreras i arbetsgruppen och kulturen i landet. Jag skulle också rekommendera att aktivt bygga ett nätverk av kontakter. I Sverige spelar nätverkande en viktig roll – att delta i professionella evenemang, möten eller till och med volontärprojekt kan hjälpa till att skapa de nödvändiga kontakterna. När det gäller att öka sina chanser till framgång är det viktigt att utarbeta ett välstrukturerat CV och ett personligt brev, anpassade till svenska standarder. Det är också viktigt att inte vara rädd för att kontakta organisationer som specialiserar sig på stöd vid jobbsökande.
Personligen, som jag redan nämnt, har stödet från Professional Support Center hjälpt mig att få jobb. Till sist, var beredd på att jobbsökningsprocessen kan ta tid, men med rätt inställning och stöd kommer dina ansträngningar att ge resultat.