Ukrainare under Massflyktsdirektivet: undersökningsresultat
Event • Nyheter
Beredskapslyftet (Ukrainians Professional Support Center) genomförde en undersökning i januari 2024 bland ukrainare som kommit till i Sverige på grund av det pågående kriget.
Undersökningen syftade till att klargöra den ekonomiska och finansiella situationen för fördrivna ukrainare i Sverige samt identifiera deras integrationsnivå på den svenska arbetsmarknaden. Undersökningen fokuserade också på utmaningar och hinder som ukrainare möter i Sverige.
Vi samlade in 1 512 fullständiga svar, där 1 871 respondenter deltog.
Här följer en sammanfattning av de erhållna resultaten:
- De demografiska uppgifterna visade att 44% av deltagarna bor i Stockholms län, 95% är i åldern 18-60 år och 75% har en universitetsutbildning.
- 56% har nått en grundläggande eller högre nivå i svenska nu, och 45% går på SFI.
- Den ekonomiska profilen visar att en betydande andel av ukrainarna (97%) som får ekonomiskt stöd från Migrationsverket inte kan täcka sina grundläggande behov.
- De allra flesta av dem som får ekonomiskt stöd från Migrationsverket har en månadsinkomst på mindre än 2 000 SEK per vuxen person.
- Medelinkomsten bland anställda ukrainare är 12 500 SEK per månad efter skatt.
Den genomsnittliga inkomsten för en anställd vuxen person är 12 500 SEK (efter skatt), vilket är 6 gånger högre än den genomsnittliga inkomsten för en mottagare av ekonomiskt bistånd (mindre än 2 000 SEK).
- Ukrainare är aktiva deltagare på den svenska arbetsmarknaden, med 50% av de vuxna anställda i olika sektorer. De mest populära yrkena är inom städning, hotell, vård, bygg och utbildning. De flesta har dock en lägre position än deras tidigare yrke i Ukraina.
- Bland utmaningarna och hindren finns avsaknaden av ett personnummer och Bank-ID, vilket skapar betydande problem när det gäller att ta emot sociala tjänster och för att ha ett smidigt vardagsliv. Andra rapporterade problem inkluderar svårigheter att hitta ett jobb, otillräckliga medel för att tillgodose grundläggande behov, problem med social isolering, depression, PTSD och svårigheter att få tillgång till medicinsk hjälp.
- 84% av respondenterna planerar att stanna i Sverige fram till slutet av det tillfälliga skyddsdirektivet i mars 2025, och 70% skulle vilja stanna permanent om de fick möjlighet.