UPSCs rekryterare Liudmyla Zaitseva: ”Den största utmaningen i mitt jobb är bristen på kvalificerade jobb för kvalificerade ukrainare”
Nyheter
Liudmyla Zaitseva, gruppledare för rekryteringsarbetet på UPSC, berättar här om sitt arbete med att matcha ukrainska kandidater med behovet hos svenska arbetsgivare. En uppgift som kräver både noggrannhet och djup förståelse för kundens behov: ”Vi rekryterar alltid med ett öppet hjärta och lägger ner en liten del av vår själ i varje enskilt fall”, säger hon.
Liudmyla Zaitseva, som till vardags kallas Lucy, har internationell erfarenhet av HR och rekrytering samt en master i revision och redovisning. Själv kom hon till Sverige i mars 2022 tillsammans med sin son och sin mamma och bodde under några månader på en förläggning i Arlanda, innan hon fick jobbet som rekryterare på Ukrainian Professional Support Center.
Hej Lucy, berätta om din roll som rekryterare på UPSC!
– Vi förser svenska företag i olika branscher med ett omsorgsfullt urval av kandidater vars kompetenser och kunskap matchar det arbetsgivaren behöver. För oss är det viktigt att personen inte bara rent tekniskt uppfyller alla önskvärda kriterier, vi är också måna om att kartlägga kandidatens mjuka kompetenser, tankar och förståelse för den aktuella arbetsrollen. Detta för att uppnå en win-winrekrytering för båda parter.
– Jag upplever att det vi uträttar dagligen tillsammans i teamet är helt avgörande för de många ukrainare som behöver hjälp. Vi rekryterar alltid med ett öppet hjärta och lägger ner en liten del av vår själ i varje enskilt fall.
Hur går ni tillväga för att förstå uppdragsgivarens behov?
– Vårt team arbetar nära arbetsgivaren för att få en tydlig bild av och förstå deras behov. Vi diskuterar alltid noga vad som är bra för oss att känna till för att skapa bästa möjliga matchning.
Det är viktigt att personen inte bara rent tekniskt uppfyller alla önskvärda kriterier, vi är också måna om att kartlägga kandidatens mjuka kompetenser, tankar och förståelse för den aktuella arbetsrollen
Hur ser arbetet ut när ni matchar en kandidat?
– Det är många kriterier som behöver ses över innan vi gör det slutgiltiga urvalet. Bland annat bedömning av erfarenhet, hårda och mjuka kompetenser, motivation – och personliga önskemål, förstås.
– I första steget screenar vi kandidaterna enbart utifrån deras digitala profiler och tar då mest hänsyn till deras utbildning och erfarenhet, samt språknivå.
– I andra steget genomför vi utförliga telefonintervjuer för att få en känsla för språkkunskaper, för att lyssna in kandidatens röst och känna av energin. Alla i teamet har grundläggande psykologisk kompetens, så intervjuprocessen innehåller alltid omsorgsfullt utvalda frågor för att lära känna kandidatens personlighet och motivation.
Ni identifierar också extra behov av utbildning i t ex svenska branschnormer för den enskilde kandidaten – hur går det till?
– Ukrainsk högskoleutbildning håller en hög kvalitet och ukrainska läkare, lärare, jurister och så vidare håller en mycket hög standard inom respektive område. Deras kompetens kan definitivt vara en tillgång för det svenska samhället.
– Det finns skillnader mellan de ukrainska och svenska systemen i vissa branscher såsom juridik, ekonomi, utbildning och vård. Och vi vet att ukrainarna inom dessa områden missgynnas av detta – även om de har goda språkkunskaper. Därför försöker vi hitta möjliga vägar till att stötta personer med dessa yrken med kompletterande utbildning eller skräddarsydd introduktion.
I UPSC kandidatbank finns just nu 3 900 arbetssökande – hur använder ni den?
– Vi gör utskick, undersökningar och har direktkommunikation för att hela tiden ha färsk och uppdaterad information om varje kandidat. Vårt CRM-system innehåller ett taggningssystem för att vi ska kunna analysera våra kandidater och deras kompetens.
Vad skulle du vilja att svenska arbetsgivare hade en större kunskap om?
– Jag skulle önska att svenska arbetsgivare känner till följande: Ukrainska universitet är mycket bra och ger högkvalitativ utbildning. En ukrainare är arbetsmässigt generellt mycket bättre än sitt CV och sin LinkedIn-profil. En ukrainare är också mer van vid formella jobbansökningsprocedurer snarare än nätverkande och är också van vid att snabbt visa resultat på jobbet.
– Dessutom, även om en ukrainare vid första anblick är överkvalificerad, gör hon/han sitt bästa för att utföra sitt arbete professionellt, vara produktiv och bli integrerad i det svenska samhället och gemenskapen.
Vi har massor av fantastiska, högkompetenta profiler som är en enorm möjlig tillgång för svenska företag
Vad är den största utmaningen i ditt jobb?
– Vi har massor av fantastiska, högkompetenta profiler inom administration, marknadsföring, teknik och många andra fält som skulle vara en fantastisk tillgång till många svenska företag.
– Den största utmaningen är bristen på kvalificerade jobb för kvalificerade ukrainare. Självklart är det bättre att ha ett jobb än inget jobb, men det är också beklagligt att behöva tappa bort duktiga talanger och behöva leda in dem mot fel håll.
Och vad är det bästa med ditt jobb?
– Det bästa med mitt jobb är betydelsen av det vi gör tillsammans, varje dag. Energin från mina kollegor, deras vilja att hjälpa, deras omtanke och deras positiva sinne är inspirerande varje enskild dag. Vi är ett dream team och tillsammans kan vi göra allt.
– Varje anställning är en livsavgörande händelse och har stor betydelse för varje enskild ukrainare, vad gäller allt – för såväl humör, mat som rutiner och vardag.
– Att befinna sig långt hemifrån är påfrestande varenda minut, särskilt för barn. Så att få bli anställd i Sverige innebär att du kan hjälpa dig själv och dessutom visa dina barn att allt är möjligt och att du inte bara kan överleva – utan att du kan också leva livet.
Kort om Liudmyla ”Lucy” Zaitseva
I Sverige sedan: Mars 2022 då hon kom till Stockholm tillsammans med sin son och mamma direkt från Ukraina.
Arbetar med: Gruppledare rekrytering på UPSC/Beredskapslyftet som arbetar med att matcha ukrainska kompetenser med behovet hos svenska arbetsgivare.
Utbildning: Master från ukrainskt universitet, inriktning på redovisning och revision.
Erfarenhet: Under de senaste 6 åren arbetat i Förenade Arabemiraten som HR manager i ett project managementföretag inom gas och olja. En stor del av arbetet där handlade just om rekrytering.
Lucys medskick till svenska arbetsgivare: ”Hjälp dig själv att hjälpa andra och du kommer att bygga ett välfärdssamhälle omkring dig.”