Allt fler vårdgivare ser möjligheten att rekrytera erfaren personal från Ukraina
Nyheter
För att möta vårdens stora kompetensbehov och hjälpa arbetssökande med vårderfarenhet från Ukraina att komma in på den svenska arbetsmarknaden, bjöd Ukrainian Professional Support Center (UPSC) in ett antal vårdgivare med verksamhet inom bland annat äldreomsorgen till en gemensam rekryteringsdag under sista veckan av januari.
Det var 37 väl förberedda kandidater, alla med intresse av att arbeta inom vården och de flesta med tidigare erfarenhet och utbildning inom vård eller omsorg som slöt upp för att träffa svenska vårdgivare för speed dating-intervjuer och mingel. Kandidaterna var redan noggrant utvalda bland de 200 erfarna ukrainare som ansökt om att få delta i eventet, för att öka chanserna till lyckade matchningar som kan leda till jobb. På plats under dagen fanns representanter från vårdgivarna Ersta diakoni, Stockholms sjukhem och Vardaga, som såg fram emot att utforska möjligheten att hitta nya kompetenser.
En bredd av kompetenser fanns på plats
Tidigare har UPSC arrangerat skräddarsydda event för flera branscher, däribland vård och omsorg, där kandidater matchats mot ett antal lediga tjänster. Denna gång var anmälan öppen för alla arbetssökande med vård- och omsorgsintresse. Syftet var få fler vårdgivare att se bredden på de kompetenser som finns tillgängliga hos de många nyanlända och motiverade ukrainare som finns i Sverige idag.
– Vi ser att behoven är stora inom vård och hemtjänst och på detta sätt kunde vi ge fler vårdgivare chansen tillfälle att träffa våra många kompetenta kandidater, säger Malin Crona, projektledare för Ukrainian Professional Support Center.
Därmed fanns en stor bredd på kompetensen bland arbetssökande – både serviceassistenter, sjuksköterskor, fysioterapeuter och läkare fanns på plats – men också personer som arbetat inom förskola och service.
Kurs om svenska vården och språket
Jobbkandidater fick på förmiddagen träna på intervjufrågor på engelska eller svenska tillsammans med UPSCs rekryterare. Inför dagen hade alla också deltagit i en förberedande onlinekurs om vården i Sverige.
– Vi gick igenom hur man arbetar inom vården och hur den fungerar – med sekretess, lagar och regler. Alla som var kallade till eventet kommer också påbörja en kurs i svenska som löper under 16 veckor framåt, berättar Lisa Gustafsson, utbildningsansvarig på UPSC, och fortsätter:
– Det var så härlig stämning i gruppen och deltagarna var väldigt entusiastiska och gjorde sina intervjuer med bravur.
”Vi upplever att detta är en win-win-situation”
Omsorgsföretaget Ambea är en av många arbetsgivare som redan rekryterat med hjälp av UPSC. Runt 20 personer har anställts till Ambeas äldreomsorgsbolag Vardaga och ytterligare 6 personer är på gång efter ett tidigare rekryteringsevent med UPSC i Göteborg.
Nina Thorén Forsanker, kompetens- och mångfaldsstrateg på Ambea, var också på plats. Dels på grund av behovet av ytterligare förstärkning, dels för att berätta om de fördelar Ambea upplevt med att rekrytera ukrainsk kompetens till de branschkollegor som nu också fått upp ögonen för möjligheten.
– Vi har ju haft ett samarbete med UPSC sedan i höstas och upplever att detta är en win-win-situation. Vi behövde duktiga, erfarna medarbetare och kunde samtidigt ge en möjlighet för dem som flytt hit från Ukraina, säger Nina Thorén Forsanker och fortsätter:
– Dessutom får vi med UPSCs hjälp träffa kandidater som är mycket väl förberedda på att bli intervjuade för uppgifter inom just vården. Det känns tryggt och säkert för oss som arbetsgivare. Hela processen tog sammanlagt kanske bara 3-5 veckor.